Loading icon

Grand Place este una dintre piețele principale din capitala Belgiei.

Grand Place, care se află în prezent chiar în „inima” turistică Bruxelles, este considerată pe bună dreptate una dintre cele mai magnifice piețe din Lumea Veche. Clădirile construite pe toate laturile pieței sunt obiecte de piatră realizate de specialiști calificați și sunt exemple de neegalat de arhitectură în întreaga lume.

Înainte de călătorie, mulți turiști rezervă online o mașină în Belgia pentru a obține un tarif de închiriere favorabil, pentru a vedea mai multe obiective turistice și pentru a nu depinde de grupurile de tur. La Aeroportul Zaventem, costul închirierii unei mașini clasa compactă este de la 15 euro pe zi, la Aeroportul Bruxelles Charleroi - de la 17 euro pe zi. Când închirieți pentru o perioadă mai lungă, puteți obține o reducere.

Istoric

Zona de comerț a apărut în secolul al XII-lea pe teritoriul unde a fost o zonă mlaștină. În secolul următor, aici a fost construită Casa de Pâine, al cărei scop principal era depozitarea produselor de pâine. În viitor, această clădire a fost numită „Casa Regelui”. Un fapt interesant este că în limba olandeză se păstrează și astăzi numele mai vechi („Casa Pâinii”). Totodată, în franceză, această clădire poartă denumirea de „Casa Regelui”. În prima jumătate a secolului al XV-lea, a fost construită o primărie în stil gotic, care s-a păstrat până în epoca modernă.


La sfârșitul secolului al XVII-lea, ca urmare a bombardării intense a capitalei Belgiei de către armata franceză, orașul a fost practic șters de pe fața pământului. În zona pieței, doar clădirea primăriei în mod miraculos nu a avut de suferit, iar Casa Regelui s-a păstrat și ea parțial.

Dar după încheierea ostilităților, piața a fost rapid restaurată de cetățenii bogați. Drept urmare, ea a obținut un aspect extrem de apropiat de modern.

O legendă a supraviețuit până în zilele noastre, care povestește despre circumstanțele apariției acestei atracții. În conformitate cu aceasta, într-o bună zi, domnitorul francez Ludovic al XIV-lea era atât de obosit de poveștile despre splendoarea Bruxelles-ului, încât a decis să vină personal în acest loc. Când regele a ajuns în oraș, surpriza lui nu a cunoscut limite. După standardele sale, Bruxelles-ul era de fapt mai bun decât capitala Franței. Ca urmare, domnitorul a fost învins de invidie și furie exorbitantă. Mai mult, el a ordonat trupelor sale să distrugă orașul la pământ cu ajutorul proiectilelor de foc. Cu toate acestea, belgienii sunt un popor muncitor și încăpățânat în același timp. Oamenii au investit mult efort și bani și și-au restaurat rapid orașul iubit și, odată cu acesta, și piața.

Astfel, Grand Place este singura piață medievală din Europa, al cărei ansamblu arhitectural a fost atent planificat.

Până în prezent, clădirile, în sediul cărora au lucrat activ negustori și artizani aparținând diferitelor asociații, sunt amplasate exact pe rând. Cu toate acestea, cele mai remarcabile creații arhitecturale de pe teritoriul pieței pot fi numite pe bună dreptate primăria capitalei și Casa Regelui. În ultimii 50 de ani, de câteva ori pe an, întregul teritoriu al pieței capitalei a fost decorat cu un frumos câmp de begonii.Aproximativ 700.000 de flori special cultivate în acest scop sunt stivuite în formă dreptunghiulară și folosite pentru a decora această atracție timp de câteva zile.Fiecare oaspete al Capitala Belgiei va aprecia cu siguranță această atracție.