Loading icon

A Grand Place a belga főváros egyik fő tere.

A Grand Place-t, amely jelenleg a turisztikai Brüsszel "szívében" található, méltán tartják az Óvilág egyik legcsodálatosabb tereként. A tér minden oldalán felépített épületek képzett szakemberek által készített kőtárgyak, és a világ építészetének felülmúlhatatlan példái.

Az utazás előtt sok turista online foglal autót Belgiumban, hogy kedvező bérleti díjat kapjon, több látnivalót láthasson, és ne a turistacsoportoktól függjön. A Zaventem repülőtéren a kompakt osztályú autók bérleti díja napi 15 eurótól, a brüsszeli Charleroi repülőtéren pedig 17-től euró naponta. Hosszabb idejű bérlés esetén kedvezményt kaphat.

Előzmények

A kereskedési terület a XII. században jelent meg azon a területen, ahol korábban mocsaras terület volt. A következő évszázadban itt épült fel a Kenyérház, melynek fő célja a kenyértermékek tárolása volt. A jövőben ezt az épületet „Királyháznak” hívták. Érdekesség, hogy a holland nyelvben még ma is őrzik az ősibb elnevezést („Kenyérház”). Ugyanakkor franciául ezt az épületet "Királyháznak" hívják. A 15. század első felében a modern korig fennmaradt gótikus városháza épült.


A 17. század végén a belga főváros francia hadsereg általi intenzív ágyúzása következtében a város gyakorlatilag eltünt a föld színéről. A tér területén csodával határos módon csak a városháza épülete nem szenvedett kárt, illetve részben megmaradt a Királyház is.

Az ellenségeskedés befejezése után azonban a teret a gazdag polgárok gyorsan helyreállították. Ennek eredményeként olyan megjelenést kapott, amely rendkívül közel áll a modernhez.

A mai napig fennmaradt egy legenda, amely a látványosság megjelenésének körülményeiről mesél. Ennek megfelelően XIV. Lajos francia uralkodó egy szép napon annyira belefáradt a Brüsszel pompájáról szóló történetekbe, hogy úgy döntött, személyesen eljön erre a helyre. Amikor a király megérkezett a városba, meglepetése nem ismert határokat. Az ő mércéje szerint Brüsszel valójában jobb volt, mint Franciaország fővárosa. Ennek eredményeként az uralkodón túlzott irigység és düh lett úrrá. Továbbá megparancsolta csapatainak, hogy tüzes lövedékek segítségével rombolják le a várost. A belgák azonban szorgalmas és makacs nép egyben. A városlakók sok erőfeszítést és pénzt fektettek be, és gyorsan helyreállították szeretett városukat, és vele együtt a teret is.

Így a Grand Place az egyetlen középkori tere Európában, amelynek építészeti együttesét alaposan megtervezték.

A mai napig pontosan egy sorban helyezkednek el azok az épületek, amelyek helyiségeiben különböző egyesületekhez tartozó kereskedők és kézművesek tevékenykedtek. A tér területének legkiemelkedőbb építészeti alkotásait azonban joggal nevezhetjük a fővárosi városházának és a Királyház. Az elmúlt 50 évben Évente többször a Főváros egész területét gyönyörű begónia mező díszíti.Körülbelül 700 000 speciálisan erre a célra termesztett virágot téglalap alakúra raknak egymásra, és több napon keresztül díszítik a látványosságot. A belga főváros minden bizonnyal értékelni fogja ezt a látványosságot.