Loading icon

Grand Place je jedním z hlavních náměstí v belgické metropoli.

Grand Place, které se v současnosti nachází v samém „srdci“ turistického Bruselu, je právem považováno za jedno z nejvelkolepějších náměstí Starého světa. Budovy postavené na všech stranách náměstí jsou kamenné objekty vyrobené kvalifikovanými odborníky a jsou nepřekonatelnými příklady architektury po celém světě.

Mnoho turistů si před cestou rezervuje auto v Belgii online, aby získali výhodnou cenu pronájmu, viděli více památek a nebyli závislí na skupinách zájezdů. Na letišti Zaventem jsou náklady na pronájem vozu kompaktní třídy od 15 eur na den, na letišti Brusel Charleroi od 17. eur za den. Při delším pronájmu můžete získat slevu.

Historie

Obchodní oblast se objevila ve 12. století na území, kde bývala bažinatá oblast. V dalším století zde byla postavena Chlebárna, jejímž hlavním účelem bylo skladování chlebových výrobků. V budoucnu se tomuto objektu říkalo „Králův dům“. Zajímavostí je, že v nizozemštině se dodnes dochoval starověký název („Chlebárna“). Zároveň se ve francouzštině této budově říká „Králův dům“. V první polovině 15. století byla postavena gotická radnice, která se dochovala až do novověku.


Na konci 17. století bylo město v důsledku intenzivního ostřelování belgického hlavního města francouzskou armádou prakticky vymazáno z povrchu zemského. V prostoru náměstí jako zázrakem neutrpěla pouze budova radnice a částečně se zachoval i Královský dům.

Ale po skončení nepřátelství bylo náměstí rychle obnoveno bohatými občany. Díky tomu získala vzhled, který je extrémně blízký moderně.

Dodnes se dochovala legenda, která vypráví o okolnostech vzniku této atrakce. V souladu s ní byl jednoho krásného dne francouzský vládce Ludvík XIV. natolik unaven historkami o nádheře Bruselu, že se rozhodl osobně přijet na toto místo. Když král dorazil do města, jeho překvapení neznalo mezí. Podle jeho měřítek byl Brusel ve skutečnosti lepší než hlavní město Francie. V důsledku toho vládce přemohla přehnaná závist a vztek. Dále nařídil svým vojákům zničit město k zemi pomocí ohnivých projektilů. Belgičané jsou však pracovitý a tvrdohlavý národ zároveň. Obyvatelé města investovali mnoho úsilí a peněz a rychle obnovili své milované město a spolu s ním i náměstí.

Proto je Grand Place jediným středověkým náměstím v Evropě, jehož architektonický celek byl pečlivě naplánován.

Budovy, v jejichž prostorách aktivně působili obchodníci a řemeslníci z různých spolků, jsou dodnes přesně za sebou. Nejvýraznější architektonické výtvory na území náměstí však lze právem nazvat radnicí hlavního města a Králův dům. Za posledních 50 let Několikrát do roka zdobí celé území hlavního města krásné pole begónií. Asi 700 000 květin speciálně vypěstovaných pro tento účel je naskládáno do obdélníkového tvaru a několik dní zdobí tuto atrakci. Každý host hotelu Belgické hlavní město tuto atrakci rozhodně ocení.