Loading icon

Grand Place je jedan od glavnih trgova u glavnom gradu Belgije.

Grand Place, koji se trenutno nalazi u samom "srcu" turističkog Bruxellesa, zasluženo se smatra jednim od najveličanstvenijih trgova Starog svijeta. Zgrade izgrađene na svim stranama trga kameni su objekti koje su izradili kvalificirani stručnjaci i nenadmašni su primjeri arhitekture diljem svijeta.

Mnogi turisti prije puta rezerviraju automobil u Belgija na mreži kako biste dobili povoljnu cijenu najma, vidjeli više znamenitosti i ne ovisili o grupama putovanja. U zračnoj luci Zaventem cijena najma automobila kompaktne klase iznosi od 15 eura po danu, u zračnoj luci Brussels Charleroi - od 17 eura po danu. Kod najma na duži period možete ostvariti popust.

Povijest

Trgovačko područje se pojavilo u XII stoljeću na području gdje je nekada bilo močvarno područje. U sljedećem stoljeću ovdje je izgrađena Kuća kruha, čija je glavna namjena bila skladištenje krušnih proizvoda. U budućnosti je ova zgrada nazvana "Kraljeva kuća". Zanimljiva je činjenica da je u nizozemskom jeziku i danas sačuvan stariji naziv (“Kuća kruha”). U isto vrijeme, na francuskom, ova zgrada se zove "Kuća kralja". U prvoj polovici 15. stoljeća sagrađena je gradska vijećnica u gotičkom stilu, koja se očuvala sve do modernog doba.


Krajem 17. stoljeća, kao rezultat intenzivnog granatiranja belgijske prijestolnice od strane francuske vojske, grad je praktički izbrisan s lica zemlje. Na području trga samo čudom nije stradala zgrada gradske vijećnice, a djelomično je sačuvana i Kraljeva kuća.

Ali nakon završetka neprijateljstava, trg su brzo obnovili bogati građani. Kao rezultat toga, dobila je izgled koji je izuzetno blizak modernom.

Do danas je preživjela legenda koja govori o okolnostima nastanka ove atrakcije. U skladu s tim, jednog lijepog dana, francuski vladar Louis XIV bio je toliko umoran od priča o sjaju Bruxellesa da je odlučio osobno doći na ovo mjesto. Kad je kralj stigao u grad, njegovom iznenađenju nije bilo kraja. Prema njegovim standardima, Bruxelles je zapravo bio bolji od glavnog grada Francuske. Kao rezultat toga, vladara je obuzela pretjerana zavist i bijes. Nadalje, naredio je svojim trupama da uz pomoć vatrenih projektila unište grad do temelja. Međutim, Belgijanci su vrijedan i tvrdoglav narod u isto vrijeme. Mještani su uložili puno truda i novca i brzo obnovili svoj voljeni grad, a s njim i trg.

Tako je Grand Place jedini srednjovjekovni trg u Europi čija je arhitektonska cjelina pomno planirana.

Zgrade u čijim su prostorima aktivno djelovali trgovci i obrtnici u raznim udrugama do danas su smještene točno u nizu. No, najistaknutije arhitektonske kreacije na području trga s pravom se mogu nazvati gradskom vijećnicom glavnog grada i Kraljeva kuća. Posljednjih 50 godina, Nekoliko puta godišnje cijeli trg glavnog grada ukrašen je prekrasnim poljem begonija. Oko 700.000 cvjetova posebno uzgojenih za tu svrhu složeno je u pravokutni oblik i njime se ukrašava t njegova atrakcija na nekoliko dana. Svaki gost belgijske prijestolnice sigurno će cijeniti ovu atrakciju.