Loading icon

Lielais laukums ir viens no galvenajiem Beļģijas galvaspilsētas laukumiem.

Lielais laukums, kas šobrīd atrodas pašā tūristu Briseles "sirdī", tiek pelnīti uzskatīts par vienu no krāšņākajiem Vecās pasaules laukumiem. Ēkas, kas uzceltas visās laukuma pusēs, ir kvalificētu speciālistu darināti akmens priekšmeti un ir nepārspējami arhitektūras paraugi visā pasaulē.

Pirms ceļojuma daudzi tūristi rezervē automašīnu Beļģija tiešsaistē, lai iegūtu izdevīgu nomas maksu, redzētu vairāk apskates vietu un nebūtu atkarīgs no ekskursiju grupām. Lidostā Zaventem kompaktās klases automašīnas nomas izmaksas ir no 15 eiro dienā, Briseles Šarleruā lidostā - no 17 eiro dienā. Nomājot uz ilgāku laiku, varat saņemt atlaidi.

Vēsture

Tirdzniecības zona radās XII gadsimtā teritorijā, kur agrāk bija purvains apvidus. Nākamajā gadsimtā šeit tika uzcelta Maizes māja, kuras galvenais mērķis bija maizes izstrādājumu uzglabāšana. Nākotnē šo ēku sauca par "Karaļa namu". Interesants fakts ir tas, ka holandiešu valodā vēl šodien ir saglabājies senākais nosaukums (“Maizes māja”). Tajā pašā laikā franču valodā šo ēku sauc par "Karaļa namu". 15. gadsimta pirmajā pusē tika uzcelts gotikas stila rātsnams, kas saglabājies līdz mūsdienām.


17. gadsimta beigās Francijas armijas intensīvās Beļģijas galvaspilsētas apšaudes rezultātā pilsēta tika praktiski noslaucīta no zemes virsas. Laukuma teritorijā brīnumainā kārtā necieta tikai rātsnama ēka, daļēji saglabājās arī Karaļa nams.

Taču pēc karadarbības beigām bagātie pilsoņi laukumu ātri atjaunoja. Rezultātā viņa ieguva izskatu, kas ir ārkārtīgi tuvs mūsdienīgumam.

Līdz mūsdienām ir saglabājusies leģenda, kas stāsta par šīs atrakcijas parādīšanās apstākļiem. Saskaņā ar to kādā jaukā dienā Francijas valdnieks Luijs XIV bija tik noguris no stāstiem par Briseles krāšņumu, ka nolēma personīgi ierasties šajā vietā. Kad karalis ieradās pilsētā, viņa pārsteigumam nebija robežu. Pēc viņa standartiem Brisele patiesībā bija labāka par Francijas galvaspilsētu. Rezultātā valdnieku pārņēma pārmērīga skaudība un niknums. Turklāt viņš pavēlēja savam karaspēkam ar ugunīgu lādiņu palīdzību iznīcināt pilsētu līdz zemei. Tomēr beļģi ir strādīga un vienlaikus spītīga tauta. Pilsētnieki ieguldīja daudz pūļu un naudas un ātri atjaunoja savu iemīļoto pilsētu un līdz ar to arī laukumu.

Tādējādi Grand Place ir vienīgais viduslaiku laukums Eiropā, kura arhitektoniskais ansamblis tika rūpīgi izplānots.

Līdz mūsdienām ēkas, kuru telpās aktīvi darbojās dažādu biedrību tirgotāji un amatnieki, atrodas tieši rindā. Taču izcilākos arhitektūras veidojumus laukuma teritorijā pamatoti var saukt par galvaspilsētas rātsnamu un Karaļa nams. Pēdējos 50 gadus vairākas reizes gadā visu galvaspilsētas laukuma teritoriju rotā skaists begoniju lauks.Apmēram 700 000 speciāli šim nolūkam audzētu ziedu ir sakrauti taisnstūra formā un izmantoti t. viņa atrakcija vairākas dienas.Ikviens Beļģijas galvaspilsētas viesis noteikti novērtēs šo atrakciju.