Loading icon

De Grote Markt is een van de belangrijkste pleinen in de Belgische hoofdstad.

De Grote Markt, die momenteel in het "hart" van het toeristische Brussel ligt, wordt terecht beschouwd als een van de mooiste pleinen van de Oude Wereld. De gebouwen die aan alle kanten van het plein zijn gebouwd, zijn stenen voorwerpen gemaakt door gekwalificeerde specialisten en zijn onovertroffen voorbeelden van architectuur over de hele wereld.

Voor de reis boeken veel toeristen online een auto in België om een gunstig huurtarief te krijgen, meer bezienswaardigheden te zien en niet afhankelijk te zijn van reisgezelschappen. Op Zaventem Airport kost het huren van een compacte auto vanaf 15 euro per dag, op Brussels Charleroi Airport - vanaf 17 euro per dag. Bij een langere huurperiode kunt u korting krijgen.

Geschiedenis

Het handelsgebied verscheen in de twaalfde eeuw op het grondgebied waar vroeger een moerassig gebied was. In de volgende eeuw werd hier het Broodhuis gebouwd, met als belangrijkste doel de opslag van broodproducten. In de toekomst werd dit gebouw het "Koningshuis" genoemd. Een interessant feit is dat in de Nederlandse taal zelfs vandaag de dag de meer oude naam ("Broodhuis") bewaard is gebleven. Tegelijkertijd wordt dit gebouw in het Frans het "King's House" genoemd. In de eerste helft van de 15e eeuw werd een stadhuis in gotische stijl gebouwd, dat tot in de moderne tijd bewaard is gebleven.


Aan het einde van de 17e eeuw werd de stad als gevolg van intensieve beschietingen van de Belgische hoofdstad door het Franse leger zo goed als van de aardbodem weggevaagd. In de omgeving van het plein heeft alleen de bouw van het stadhuis op wonderbaarlijke wijze niet geleden en ook het Koningshuis is gedeeltelijk bewaard gebleven.

Maar na het einde van de vijandelijkheden werd het plein snel hersteld door rijke burgers. Als gevolg hiervan kreeg ze een look die extreem dicht bij modern staat.

Er is tot op de dag van vandaag een legende bewaard gebleven die vertelt over de omstandigheden van het verschijnen van deze attractie. In overeenstemming daarmee was de Franse heerser Lodewijk XIV op een mooie dag de verhalen over de pracht en praal van Brussel zo beu dat hij besloot persoonlijk naar deze plek te komen. Toen de koning in de stad aankwam, kende zijn verbazing geen grenzen. Naar zijn maatstaven was Brussel eigenlijk beter dan de hoofdstad van Frankrijk. Als gevolg hiervan werd de heerser overweldigd door exorbitante jaloezie en woede. Verder beval hij zijn troepen om de stad met behulp van vurige projectielen tot de grond toe te vernietigen. De Belgen zijn echter een hardwerkend en koppig volk tegelijk. De stedelingen investeerden veel moeite en geld en herstelden snel hun geliefde stad, en daarmee ook het plein.

Zo is de Grote Markt het enige middeleeuwse plein in Europa waarvan het architecturale ensemble zorgvuldig is gepland.

Tot op heden bevinden de gebouwen, in de gebouwen waarvan kooplieden en ambachtslieden van verschillende verenigingen actief waren, zich precies op een rij. De meest opmerkelijke architectonische creaties op het grondgebied van het plein kunnen echter met recht het stadhuis van de hoofdstad en de King's House. De afgelopen 50 jaar meerdere keren per jaar is het hele grondgebied van het hoofdplein versierd met een prachtig veld begonia's.Ongeveer 700.000 bloemen die speciaal voor dit doel zijn gekweekt, worden in een rechthoekige vorm gestapeld en gebruikt om deze attractie meerdere dagen te versieren.Elke gast van de De Belgische hoofdstad zal deze attractie zeker waarderen.