Loading icon

Grand Place on üks Belgia pealinna peaväljakuid.

Praegu Brüsseli turistide "südames" asuvat Grand Place'i peetakse teenitult üheks Vana Maailma uhkeimaks väljakuks. Kõigile väljaku külgedele ehitatud hooned on kvalifitseeritud spetsialistide valmistatud kivist esemed ja on ületamatud arhitektuurinäited kogu maailmas.

Enne reisi broneerivad paljud turistid auto Belgia veebis, et saada soodsat renditasu, näha rohkem vaatamisväärsusi ja mitte sõltuda reisigruppidest. Zaventemi lennujaamas on kompaktklassi auto rentimise hind alates 15 eurost päevas, Brüsseli Charleroi lennujaamas - alates 17. eurot päevas. Pikemaks ajaks rentides saad allahindlust.

Ajalugu

Kaubandusala tekkis XII sajandil territooriumile, kus varem oli soostunud ala. Järgmisel sajandil rajati siia Leivamaja, mille põhieesmärk oli leivatoodete ladustamine. Edaspidi hakati seda hoonet kutsuma "Kuninga majaks". Huvitav fakt on see, et hollandi keeles on tänapäevalgi säilinud iidsem nimi (“Leivamaja”). Samal ajal nimetatakse seda hoonet prantsuse keeles "kuninga majaks". 15. sajandi esimesel poolel ehitati gooti stiilis raekoda, mis on säilinud tänapäevani.


17. sajandi lõpus oli linn Belgia pealinna intensiivsete mürskude tagajärjel Prantsuse armee poolt praktiliselt maamunalt pühitud. Väljaku alal ei saanud imekombel kannatada vaid linnahalli hoone, osaliselt säilis ka Kuninga maja.

Kuid pärast vaenutegevuse lõppu taastasid jõukad kodanikud väljaku kiiresti. Tänu sellele sai ta kaasaegsele ülimalt lähedase välimuse.

Tänapäevani on säilinud legend, mis räägib selle vaatamisväärsuse ilmumise asjaoludest. Selle kohaselt oli Prantsuse valitseja Louis XIV ühel ilusal päeval lugudest Brüsseli hiilgusest nii väsinud, et otsustas sellesse kohta isiklikult tulla. Kui kuningas linna jõudis, polnud tema üllatusel piire. Tema standardite järgi oli Brüssel parem kui Prantsusmaa pealinn. Selle tulemusel valdas valitsejat üüratu kadedus ja raev. Lisaks käskis ta oma vägedel linn tuliste mürskude abil maani hävitada. Belglased on aga ühtaegu töökas ja jonnakas rahvas. Linlased panustasid palju vaeva ja raha ning taastasid kiiresti oma armastatud linna ja koos sellega ka väljaku.

Seega on Grand Place ainus keskaegne väljak Euroopas, mille arhitektuurne ansambel oli hoolikalt kavandatud.

Tänapäevani on hooned, mille ruumides tegutsesid aktiivselt erinevatesse ühingutesse kuuluvad kaupmehed ja käsitöölised, täpselt reas. Väljaku territooriumi silmapaistvamaid arhitektuuriloomingut võib aga õigusega nimetada pealinna raekojaks ja Kuninga maja. Viimase 50 aasta jooksul mitu korda aastas on kogu pealinna väljaku territooriumi kaunistanud kaunis begooniapõld.Umbes 700 000 spetsiaalselt selleks kasvatatud lille on laotud ristkülikukujuliselt ning kaunistatud t tema atraktsioon mitmeks päevaks.Iga Belgia pealinna külaline hindab seda vaatamisväärsust kindlasti.