Loading icon

Didžioji aikštė yra viena pagrindinių Belgijos sostinės aikščių.

Didžioji aikštė, kuri šiuo metu yra pačioje turistinio Briuselio „širdyje“, pelnytai laikoma viena iš nuostabiausių Senojo pasaulio aikščių. Visose aikštės pusėse pastatyti pastatai yra akmens objektai, pagaminti kvalifikuotų specialistų ir yra nepralenkiami architektūros pavyzdžiai visame pasaulyje.

Prieš kelionę daugelis turistų užsisako automobilį Belgija internetu, kad gautumėte palankią nuomos kainą, pamatytumėte daugiau lankytinų vietų ir nepriklausytumėte nuo kelionių grupių. Zaventem oro uoste kompaktinės klasės automobilio nuomos kaina nuo 15 eurų dienai, Briuselio Šarlerua oro uoste - nuo 17 val. eurų per dieną. Nuomojant ilgesniam laikui galite gauti nuolaidą.

Istorija

Prekybos zona atsirado XII amžiuje toje teritorijoje, kur anksčiau buvo pelkėta vietovė. Kitame amžiuje čia buvo pastatyti Duonos namai, kurių pagrindinė paskirtis buvo duonos gaminių sandėliavimas. Ateityje šis pastatas buvo vadinamas „Karaliaus namais“. Įdomus faktas yra tai, kad olandų kalboje ir šiandien yra išsaugotas senesnis pavadinimas („Duonos namai“). Kartu prancūziškai šis pastatas vadinamas „Karaliaus namais“. XV a. pirmoje pusėje buvo pastatyta gotikinio stiliaus rotušė, kuri išliko iki naujųjų laikų.


XVII amžiaus pabaigoje Prancūzijos armijai intensyviai apšaudžius Belgijos sostinę, miestas buvo praktiškai nušluotas nuo žemės paviršiaus. Aikštės teritorijoje per stebuklą nenukentėjo tik rotušės pastatas, dalinai buvo išsaugoti ir Karaliaučiaus namai.

Tačiau pasibaigus karo veiksmams aikštę greitai atkūrė turtingi piliečiai. Dėl to ji įgavo itin artimą moderniai išvaizdai.

Iki šių dienų išliko legenda, pasakojanti apie šios atrakcijos atsiradimo aplinkybes. Pagal tai vieną gražią dieną Prancūzijos valdovas Liudvikas XIV buvo taip pavargęs nuo pasakojimų apie Briuselio spindesį, kad nusprendė asmeniškai atvykti į šią vietą. Kai karalius atvyko į miestą, jo nuostaba neturėjo ribų. Pagal jo standartus Briuselis iš tikrųjų buvo geresnis nei Prancūzijos sostinė. Todėl valdovą apėmė besaikis pavydas ir įniršis. Be to, jis liepė savo kariuomenei sunaikinti miestą ugnies sviediniais. Tačiau belgai yra darbšti ir kartu užsispyrę žmonės. Miestiečiai investavo daug pastangų ir pinigų ir greitai atkūrė savo mylimą miestą, o kartu ir aikštę.

Taigi Grand Place yra vienintelė viduramžių aikštė Europoje, kurios architektūrinis ansamblis buvo kruopščiai suplanuotas.

Iki šiol pastatai, kurių patalpose aktyviai dirbo įvairioms asociacijoms priklausantys pirkliai ir amatininkai, išsidėstę tiksliai iš eilės. Tačiau iškiliausius architektūrinius kūrinius aikštės teritorijoje pelnytai galima vadinti sostinės rotuše ir Karaliaus namai. Pastaruosius 50 metų kelis kartus per metus visą sostinės aikštės teritoriją puošia gražus begonijų laukas, apie 700 000 specialiai šiam tikslui užaugintų gėlių sukrauta stačiakampio formos ir papuošti t. jo atrakcija kelias dienas.Kiekvienas Belgijos sostinės svečias tikrai įvertins šią atrakciją.