Loading icon

Grand Place on yksi Belgian pääkaupungin pääaukioista.

Tällä hetkellä Brysselin turisti "sydämessä" sijaitsevaa Grand Placea pidetään ansaitusti yhtenä vanhan maailman upeimmista aukioista. Aukion joka puolelle rakennetut rakennukset ovat pätevien asiantuntijoiden valmistamia kiviesineitä ja ovat vertaansa vailla olevia esimerkkejä arkkitehtuurista ympäri maailmaa.

Monet turistit varaavat auton Belgiassa verkossa ennen matkaa saadakseen edullisen vuokrahinnan, nähdäkseen enemmän nähtävyyksiä eivätkä ole riippuvaisia matkaryhmistä. Zaventem-lentokentällä kompaktiluokan auton vuokraushinta on alkaen 15 euroa päivässä, Brysselin Charleroin-lentokentällä - alkaen 17 euroa per päivä. Vuokrattaessa pidemmäksi ajaksi saat alennuksen.

Historia

Kauppa-alue syntyi XII vuosisadalla alueelle, jolla oli aiemmin suoinen alue. Seuraavalla vuosisadalla tänne rakennettiin Leipätalo, jonka päätarkoituksena oli leipätuotteiden varastointi. Jatkossa tätä rakennusta kutsuttiin "Kuninkaan taloksi". Mielenkiintoinen tosiasia on, että hollannin kielessä on vielä nykyäänkin säilynyt ikivanhampi nimi ("Leipätalo"). Samanaikaisesti tätä rakennusta kutsutaan ranskaksi "kuninkaan taloksi". 1400-luvun ensimmäisellä puoliskolla rakennettiin goottilainen kaupungintalo, joka on säilynyt nykyaikaan asti.


1600-luvun lopussa Ranskan armeijan intensiivisen Belgian pääkaupungin pommituksen seurauksena kaupunki lähes pyyhkiytyi maan pinnalta. Aukion alueella vain kaupungintalon rakennus ei ihmeen kautta kärsinyt, ja myös Kuninkaantalo säilyi osittain.

Mutta vihollisuuksien päätyttyä varakkaat kansalaiset kunnostivat aukion nopeasti. Tuloksena hän sai ilmeen, joka on erittäin lähellä modernia.

Tähän päivään asti on säilynyt legenda, joka kertoo tämän nähtävyyden ilmaantumisen olosuhteista. Sen mukaisesti Ranskan hallitsija Ludvig XIV oli eräänä kauniina päivänä niin kyllästynyt tarinoihin Brysselin loistosta, että hän päätti tulla henkilökohtaisesti tähän paikkaan. Kun kuningas saapui kaupunkiin, hänen yllätyksellään ei ollut rajoja. Hänen mittapuunsa mukaan Bryssel oli itse asiassa parempi kuin Ranskan pääkaupunki. Tämän seurauksena hallitsija joutui kohtuuttoman kateuden ja raivoon. Lisäksi hän määräsi joukkonsa tuhoamaan kaupungin maan tasalle tulisten ammusten avulla. Belgialaiset ovat kuitenkin yhtä aikaa ahkera ja itsepäinen kansa. Kaupunkilaiset panostivat paljon vaivaa ja rahaa ja kunnostivat nopeasti rakkaan kaupunkinsa ja sen mukana aukion.

Siksi Grand Place on Euroopan ainoa keskiaikainen aukio, jonka arkkitehtoninen kokonaisuus on huolellisesti suunniteltu.

Tähän päivään asti rakennukset, joiden tiloissa toimi aktiivisesti eri yhdistyksiin kuuluvia kauppiaita ja käsityöläisiä, ovat sijoittuneet täsmälleen peräkkäin. Aukion alueen merkittävimpiä arkkitehtonisia luomuksia voidaan kuitenkin perustellusti kutsua pääkaupungin kaupungintaloksi ja King's House. Viimeiset 50 vuotta useita kertoja vuodessa koko pääkaupunkiaukion alue on koristeltu kauniilla begoniapellolla.Noin 700 000 erityisesti tähän tarkoitukseen kasvatettua kukkaa pinotaan suorakaiteen muotoon ja niitä käytetään koristelemaan tätä nähtävyyttä useiden päivien ajan. Belgian pääkaupunki arvostaa ehdottomasti tätä vetovoimaa.