Loading icon

Památky Norska

Tajemná a kouzelná země Norsko přitahuje turisty především svou jedinečnou přírodou: modrý led, nedotčená jezera, lesy a fjordy. Na území státu se nachází mnoho přírodních rezervací a přírodních oblastí, což umožňuje co nejvíce se spojit s přírodou. Nejen příroda ale dokáže zkušeného cestovatele překvapit. Je zde mnoho budov starých Vikingů, starověkých katedrál a neobvyklých muzeí.

Pro většinu turistů je půjčení auta jedním z nejlepších způsobů, jak si užít vše, co Norsko nabízí. Pronájem auta ekonomické třídy v Oslu bude stát asi 17 eur na den, v Narviku - asi 16 eur na den. p>

Geirangerfjord

Jedním z nejmalebnějších koutů Norska je Geirangerfjord. Je to celá galaxie přírodních zajímavostí: vodopády, ledovce, strmé útesy. Jedním z nejkrásnějších míst, které přitahuje obdivné pohledy cestovatelů, je vodopád s poetickým názvem „Ženich“. Tato vodní kaskáda je podle turistů považována za jednu z nejkrásnějších na planetě. Vodní toky stékají z kopců mezi zelenými plochami a jsou rozbity miliony cákanců.

Mys Fludalsyuvet je výtvor matky přírody, který byl objeven v polovině 19. století. Mys je vyhlídková plošina, ze které můžete vidět krásy celého fjordu. Pro pohodlí turistů jsou na mysu vybaveny dvě vyhlídkové plošiny, které se nacházejí na různých úrovních. To vám umožní vidět ještě malebnější místa a pořizovat výjimečné fotografie.


Další vodopád, který lze nazvat zázrakem přírody, se nachází na území fjordu, který má jméno "7 sester". Skládá se ze sedmi vodních trysek, které stékají ze skalnatého vrcholu a také vypadají jako sestry. Charakteristickým rysem vodopádu je, že v závislosti na ročním období se vodní toky zvětšují nebo zmenšují.

Bryggen

Jakýkoli turista, jakmile bude v norském Bryggen, určitě navštíví staré nábřeží. Právě z tohoto místa začala historie města. Tato ulice začala výstavbou malých domků. Bylo to v druhé polovině 11. století. O několik století později začal na území nábřeží vřít obchodní život. Zde byly vybudovány kanceláře a obchody se zbožím, sklady a administrativní kanceláře. Na začátku 18. století vypukl na náspu požár, který těžce poškodil budovy. Ale v co nejkratším čase byly všechny budovy obnoveny. V současné době je na nábřeží 17 dřevěných domů, které jsou dokonale zachovalé.

Abyste si užili krásu a ocenili veškerou architekturu Bryggenu, musíte se projít po dřevěných fasádách, které jsou vymalovány pestrými pestrými barvami. Kromě pohádkových domů jsou zde k vidění zachovalé dřevěné sochy, o které je mimořádný zájem. Také na nábřeží je mnoho útulných kaváren, restaurací, obchodů se suvenýry a klenotnictví.


Vigeland Park

Další úžasné místo najdete v norském hlavním městě - sochařský park. Zvláštností je fakt, že v parku je umístěno více než dvě stě soch. Vytvořil je místní sochař Vigeland, jehož jméno se stalo názvem parku. Ústřední místo zaujímá pomník, který symbolizuje nesmyslný závod člověka za úspěchem. Sochařský park se nazývá skanzen. Všechny sochy jsou vyrobeny ze žuly a bronzu a představují nejrozmanitější lidské projevy.

Norsko je úžasná země, která vždy vítá hosty a ví, jak je překvapit. Obzvláště zajímavé pro turisty jsou ekologické výlety, kde se můžete dostat do blízkosti přírody a užít si ticho.