Loading icon

Hur man får ut det mesta av semestern i Norge

Semester i Norge kan vara dyrt, men noggrann planering kan hjälpa dig att få ut det mesta av din tid och dina pengar. Kolla in kommande helgdagar och skollov 2023 Norge nedan för att säkerställa att du har den lediga tiden du behöver.

Vintern kan vara en bra tid att besöka, men du kommer att tävla med lokalbefolkningen om sevärdheter och hotell. För en mer kostnadseffektiv resa, överväg att besöka under axelsäsongen.

Sommar

De långa sommardagarna och de spektakulära naturlandskapen gör Norge till en av de bästa platserna i Europa att tillbringa din semester på. Familjer kan utforska fjordar, sjöar och berg i det varma solskenet eller simma i en glaciärmatad sjö. I ett land där gammalt och nytt smälter samman så sömlöst, kan traditionell norsk kultur hittas tillsammans med banbrytande konstställen och museer.

Sommaren är också en bra tid att upptäcka norrsken i Norge. Aurora Borealis är ett spektakulärt naturligt ljus som orsakas av solpartiklar som interagerar med kväve i jordens atmosfär. Ljusen kan ses ovanför polcirkeln i Norge och runt om i världen under vissa månader, men de är mest synliga i norra delen av landet.

Alternativt kan du köra till Geilos berg och njuta av en avkopplande spa-semester eller högadrenalinaktiviteter i den familjevänliga sommarparken Kongeparken. Detta är ett populärt val för norska familjer och har en maskot som heter Brumle som har sitt eget rike av magi och spänning i parken.

I västra delen av landet är Bergen en vacker stad med massor av attraktioner för besökare att njuta av. I det historiska distriktet kan du besöka ett bevarat sjukhus från 1700-talet och lära dig om spetälskans fascinerande historia i Norge.

Från Bergen kan du ta en naturskön tågresa på Flam-järnvägen för att uppleva något av det mest imponerande bergslandskapet i Norge. Detta är en höjdpunkt i Norge i ett nötskal-tur, som kan inkluderas som en del av din resa till Bergen.

När temperaturen stiger blir landskapet lite grönare och vandringslederna är torrare och lättare att gå på. Beroende på år kan du också se vattenfall som mest kraftfulla när snösmältningen faller ner i fjordarna. Under denna tid är det möjligt att åka mountainbike och rida i fjällen och bada och paddla kajak i fjordarna. Ett besök i den berömda Hardangerfjorden är ett utmärkt alternativ under den här tiden på året.

Det är omöjligt att bekanta sig med sevärdheterna i Norge på en dag, samt om en vecka, men du kan se maximalt antal nya platser med hjälp av en hyrbil på någon av landets flygplatser. Till exempel, i Oslo kan du hyra en bil från 18 euro per dag, på Tromsö flygplats - från 17 euro per dag.

Vinter

De kallare månaderna är lika magiska i Norge som sommaren. Med färre turister och massor av utomhusaktiviteter är det en utmärkt tid att utforska landet. Dessutom är det den bästa säsongen att se det berömda norrskenet.

Det är också en bra tid att ge sig ut på ett snöskoäventyr. Detta unika sätt att utforska Norges isiga landskap kommer att bli en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Det är ett underbart sätt att lära dig mer om den lokala kulturen när du vandrar förbi några av Norges mest ikoniska platser, som Trolltunga.

Längdskidåkning är en annan populär vinteraktivitet i Norge. Många väljer längre resor som sträcker sig över ett par dagar, inklusive stopp vid stugor i fjällen. De som föredrar att låta gravitationen göra jobbet kan bege sig till skidorter som Hemsedal och Geilo för att njuta av backarna.

Vintern är också en perfekt tid att prova några av det lokala norska köket. En varm, kryddig drink som kallas glogg serveras på julmarknader och under hela vintermånaderna. Drycken är gjord på en blandning av rött vin och kryddor, men du kan även hitta alkoholfria varianter. Den här drinken är ett bra sätt att värma upp en kall norsk vinterdag!

Det finns gott om andra traditionella vinteraktiviteter i Norge, som att åka hundspann eller ta en tur på en huskysläde. Du kan till och med ta en guidad glaciärvandring eller övernatta på ett snöhotell.

Några tips för en vintersemester i Norge:

Vädret kan vara hårt, så det är viktigt att planera din resa noggrant. Kontrollera väderprognosen innan du reser och se till att du har med dig all nödvändig utrustning, såsom en varm sovsäck, vattentäta stövlar, handskar och mössor. Kom också ihåg att vissa vägar är stängda under vintern, så du bör använda kollektivtrafiken för att ta dig runt. Det är också en bra idé att boka ditt boende i förväg, eftersom boenden tenderar att fyllas snabbt under vintern! Och sist men inte minst, glöm inte att packa med varma kläder till barnen.

Vår

Vårlovet är den tid på året då norrmännen verkligen släpper håret. Efter månader av hygge och mörker välkomnar de längre dagar och ljusare himmel med en känsla av "vårfullhet" som är svår att replikera någon annanstans.

Semesterperioden börjar med en tredagars helg för första maj (International Workers’ Day). Det följs av helgdagarna påsk och konstitutionsdagen (Syttende Mai), som ger norrmän en vecka borta från jobbet.

Under dessa helgdagar i Norge kommer du att upptäcka att många av lokalbefolkningen omfamnar konceptet friluftsliv – en filosofi som ser utomhusaktiviteter som avgörande för livet. Till skillnad från det mysiga Scandi-konceptet hygge, där människor vistas i ett varmt och inbjudande hem, handlar friluftsliv om att komma ut för att njuta av solsken, havsbrisen och snötäckta berg. Det är en filosofi som gör det lätt att förstå varför så många norrmän älskar att åka skidor, vandra och andra vintersporter, samtidigt som de njuter av komforten av sin lafta – en loge i timmerstugastil med en vedeldad spis och massor av utsökt hemlagad mat.

Norges vintersemester erbjuder en bra introduktion till denna kultur, och även om du inte är ett fan av kylan finns det mycket att göra. Från hundspann och snöskovandring till att ta in det otroliga norrskenet, det finns mycket att erbjuda som inspirerar dig. Kom bara ihåg att packa värmen, eftersom temperaturen kan sjunka dramatiskt vid den här tiden på året.

Höstlovet i Norge infaller i veckorna 8–10, men det varierar beroende på län. Kontrollera de enskilda länens webbplats för att bekräfta deras datum, eller fråga din guide för mer information. Dessa högtider är ett utmärkt tillfälle att prova traditionell norsk kultur och mat, samt njuta av julmarknader och säsongsbetonade godsaker som glogg – en kryddig rödvinsdrink som liknar Gluhwein. Och glöm inte att prova en pepperkake, en skandinavisk släkting till pepparkakan. Ofta serverad i advent och jul, det är det perfekta mellanmålet att ha tillsammans med din kopp glogg.

Höst

Att ta en Norgesemester på hösten och vintern erbjuder en äventyrlig introduktion till friluftsliv – norskt friluftsliv. Åk hundspann eller snöskor i Tromsö, titta på renkapplöpningar och lassokastning på sameveckan i februari, och njut av regionens rejäla mat av rengryta fylld med lingon. Barn kommer att älska att utforska troll, nisse och andra karaktärer av traditionell folklore – och vuxna kommer att uppskatta chansen att njuta av naturen utan sommarmassorna.

När vädret svalnar i september och oktober blir landskapet guld och rött. Hösten är en av Norges vackraste årstider, och det är en bra tid för vandring och cykling. Det är också när landets många festivaler drar ut folk för ett sista hurra innan vintern.

Några veckor efter påsk firar norrmän Kristi Himmelfartsdag, en helgdag som firar Jesu himmelsfärd till himlen 39 dagar efter hans uppståndelse. Den följs tio dagar senare av pingstmåndagen, som markerar ankomsten av den Helige Ande till Kristi första efterföljare och infaller på en måndag. Båda helgdagarna firas med grillar och musik, och vissa butiker och banker stänger.