Loading icon

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διακοπές στη Νορβηγία

Οι διακοπές στη Νορβηγία μπορεί να είναι ακριβές, αλλά ο προσεκτικός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο και τα χρήματά σας. Ελέγξτε τις επερχόμενες επίσημες αργίες και τις σχολικές αργίες 2023 Νορβηγία παρακάτω για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο που χρειάζεστε.

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μια εξαιρετική περίοδος για επίσκεψη, αλλά θα ανταγωνίζεστε τους ντόπιους για αξιοθέατα και ξενοδοχεία. Για ένα πιο οικονομικό ταξίδι, εξετάστε το ενδεχόμενο να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου ώμου.

Καλοκαίρι

Οι μεγάλες καλοκαιρινές μέρες και τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία κάνουν τη Νορβηγία ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να περάσετε τις διακοπές σας. Οι οικογένειες μπορούν να εξερευνήσουν φιόρδ, λίμνες και βουνά στη ζεστή ηλιοφάνεια ή να κολυμπήσουν σε μια λίμνη που τροφοδοτείται από παγετώνες. Σε μια χώρα όπου το παλιό και το νέο συνδυάζονται τόσο άψογα, ο παραδοσιακός νορβηγικός πολιτισμός μπορεί να βρεθεί δίπλα σε χώρους τέχνης και μουσεία αιχμής.

Το καλοκαίρι είναι επίσης μια καλή στιγμή για να δείτε το Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία. Το Aurora Borealis είναι μια εντυπωσιακή εμφάνιση φυσικού φωτός που προκαλείται από ηλιακά σωματίδια που αλληλεπιδρούν με το άζωτο στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα φώτα φαίνονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στη Νορβηγία και σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, αλλά είναι πιο ορατά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Για τις καλύτερες πιθανότητες να δείτε τα βόρεια φώτα, κατευθυνθείτε προς το Tromso ή το BOD . Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι τα βουνά του Geilo και να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό διάλειμμα σπα ή δραστηριότητες με υψηλή αδρεναλίνη στο οικογενειακό καλοκαιρινό πάρκο, Kongeparken. Αυτή είναι μια δημοφιλής επιλογή για νορβηγικές οικογένειες και διαθέτει μια μασκότ που ονομάζεται Brumle και έχει το δικό του βασίλειο της μαγείας και του ενθουσιασμού στο πάρκο.

Στα δυτικά της χώρας, το Μπέργκεν είναι μια όμορφη πόλη με πολλά αξιοθέατα για να απολαύσουν οι επισκέπτες. Στην ιστορική συνοικία, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα διατηρητέο νοσοκομείο του 18ου αιώνα και να μάθετε για τη συναρπαστική ιστορία της λέπρας στη Νορβηγία.

Από το Μπέργκεν, μπορείτε να κάνετε ένα γραφικό ταξίδι με το τρένο στον σιδηρόδρομο Flam για να γνωρίσετε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία στη Νορβηγία. Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της Νορβηγίας με λίγα λόγια, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος του ταξιδιού σας στο Μπέργκεν.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, το τοπίο γίνεται λίγο πιο πράσινο και τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι πιο στεγνά και ευκολότερα περπάτημα. Ανάλογα με το έτος, μπορείτε επίσης να δείτε καταρράκτες στην πιο ισχυρή τους κατάσταση καθώς το λιώσιμο του χιονιού καταρράχθηκε στα φιόρδ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να κάνετε ορεινή ποδηλασία και ιππασία στα βουνά και να κάνετε κολύμπι και καγιάκ στα φιόρδ. Μια επίσκεψη στο διάσημο Hardangerfjord είναι μια εξαιρετική επιλογή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου.

Είναι αδύνατο να γνωρίσετε τα αξιοθέατα της Νορβηγίας σε μια μέρα, καθώς και σε μια εβδομάδα, αλλά μπορείτε να δείτε τον μέγιστο αριθμό νέων θέσεων με τη βοήθεια ενός νοικιασμένου αυτοκινήτου σε ένα από τα αεροδρόμια της χώρας. Για παράδειγμα, στο Όσλο μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από 18 ευρώ την ημέρα, στο αεροδρόμιο Tromso - από 17 ευρώ την ημέρα.

Χειμώνας

Οι πιο κρύοι μήνες είναι εξίσου μαγικοί στη Νορβηγία με το καλοκαίρι. Με λιγότερους τουρίστες και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, είναι μια εξαιρετική στιγμή για να εξερευνήσετε τη χώρα. Επιπλέον, είναι η καλύτερη εποχή για να δείτε το περίφημο Βόρειο Σέλας.

Είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να ξεκινήσετε μια περιπέτεια με χιονοπέδιλα. Αυτός ο μοναδικός τρόπος εξερεύνησης του παγωμένου τοπίου της Νορβηγίας θα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την τοπική κουλτούρα καθώς περνάτε από μερικά από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Νορβηγίας, όπως το Trolltunga.

Το σκι cross-country είναι μια άλλη δημοφιλής χειμερινή δραστηριότητα στη Νορβηγία. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μεγαλύτερα ταξίδια που θα διαρκέσουν μερικές ημέρες, συμπεριλαμβανομένων στάσεων σε καμπίνες στα βουνά. Όσοι προτιμούν να αφήσουν τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά, μπορούν να κατευθυνθούν σε θέρετρα σκι όπως το Hemsedal και το Geilo για να απολαύσουν τις πίστες.

Ο χειμώνας είναι επίσης μια τέλεια εποχή για να δοκιμάσετε κάποια από την τοπική νορβηγική κουζίνα. Ένα ζεστό, πικάντικο ρόφημα που ονομάζεται glogg σερβίρεται στις χριστουγεννιάτικες αγορές και κατά τους χειμερινούς μήνες. Το ποτό γίνεται με μείγμα κόκκινου κρασιού και μπαχαρικών, αλλά μπορείτε να βρείτε και μη αλκοολούχες εκδοχές. Αυτό το ποτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεσταθείτε μια κρύα νορβηγική χειμωνιάτικη μέρα!

Υπάρχουν πολλές άλλες παραδοσιακές χειμερινές δραστηριότητες στη Νορβηγία, όπως το έλκηθρο με σκύλους ή η περιήγηση σε ένα γεροδεμένο έλκηθρο. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια βόλτα με οδηγό στον παγετώνα ή να διανυκτερεύσετε σε ένα ξενοδοχείο με χιόνι.

Μερικές συμβουλές για χειμερινές διακοπές στη Νορβηγία:

Ο καιρός μπορεί να είναι σκληρός, επομένως είναι σημαντικό να προγραμματίσετε προσεκτικά το ταξίδι σας. Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού πριν αναχωρήσετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ζεστό υπνόσακο, αδιάβροχες μπότες, γάντια και καπέλα. Επίσης, να θυμάστε ότι ορισμένοι δρόμοι είναι κλειστοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθείτε. Επίσης, είναι καλή ιδέα να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων, καθώς τα καταλύματα τείνουν να γεμίζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια του χειμώνα! Και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην ξεχάσετε να ετοιμάσετε μερικά ζεστά ρούχα για τα παιδιά.

Άνοιξη

Οι ανοιξιάτικες διακοπές είναι η εποχή του χρόνου που οι Νορβηγοί αφήνουν πραγματικά τα μαλλιά τους κάτω. Μετά από μήνες ψυχαγωγίας και σκότους, καλωσορίζουν τις μεγαλύτερες μέρες και τους φωτεινότερους ουρανούς με μια αίσθηση «ανοιξιάτικου» που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί αλλού.

Η περίοδος των διακοπών ξεκινά με ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο για την Πρωτομαγιά (Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων). Ακολουθούν οι επίσημες αργίες του Πάσχα και η Ημέρα του Συντάγματος (Syttende Mai), που δίνουν στους Νορβηγούς μια εβδομάδα μακριά από τη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών στη Νορβηγία, θα διαπιστώσετε ότι πολλοί από τους ντόπιους ασπάζονται την έννοια του friluftsliv - μια φιλοσοφία που βλέπει την υπαίθρια δραστηριότητα ως απαραίτητη για τη ζωή. Σε αντίθεση με τη φιλόξενη έννοια του hygge Scandi, όπου οι άνθρωποι μένουν μέσα σε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι, το friluftsliv είναι να βγεις έξω για να απολαύσεις τον ήλιο, τη θαλάσσια αύρα και τα χιονισμένα βουνά. Είναι μια φιλοσοφία που καθιστά εύκολο να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί Νορβηγοί λατρεύουν το σκι, την πεζοπορία και άλλα χειμερινά σπορ, ενώ απολαμβάνουν την άνεση της λάφτας τους – ενός αλληλένδετου ξενώνα σε στυλ ξύλινη καμπίνα με ξυλόσομπα και πολλά νόστιμα σπιτικά φαγητά.

Οι χειμερινές διακοπές της Νορβηγίας προσφέρουν μια εξαιρετική εισαγωγή σε αυτήν την κουλτούρα, και ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης του κρύου, υπάρχουν πολλά να κάνετε. Από το έλκηθρο για σκύλους και το χιόνι μέχρι το απίστευτο Βόρειο Σέλας, υπάρχουν πολλά που προσφέρονται για να σας εμπνεύσουν. Απλώς θυμηθείτε να πακετάρετε τα θερμικά, καθώς οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν δραματικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Οι φθινοπωρινές διακοπές στη Νορβηγία εμπίπτουν στις εβδομάδες 8-10, αλλά αυτό διαφέρει ανάλογα με την κομητεία. Ελέγξτε τον ιστότοπο των επιμέρους κομητειών για να επιβεβαιώσετε τις ημερομηνίες τους ή ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον οδηγό σας. Αυτές οι γιορτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή νορβηγική κουλτούρα και φαγητό, καθώς και να απολαύσετε χριστουγεννιάτικες αγορές και εποχιακές λιχουδιές όπως το glogg - ένα πικάντικο ποτό κόκκινου κρασιού που μοιάζει με το Gluhwein. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ένα πιπερκέικ, έναν Σκανδιναβό συγγενή του μπισκότου με μελόψωμο. Σερβίρεται συχνά το Advent και τα Χριστούγεννα, είναι το τέλειο σνακ για να το έχετε μαζί με το φλιτζάνι σας glogg.

Πτώση

Το να κάνετε διακοπές στη Νορβηγία το φθινόπωρο και το χειμώνα προσφέρει μια περιπετειώδη εισαγωγή στο friluftsliv - Νορβηγική υπαίθρια ζωή. Πηγαίνετε με έλκηθρο με σκύλους ή χιονοπέδιλα στο Τρόμσο, παρακολουθήστε αγώνες ταράνδων και ρίψεις λάσο την εβδομάδα των Σάμι τον Φεβρουάριο και αφεθείτε στο πλούσιο φαγητό της περιοχής με μαγειρευτά ταράνδους γεμάτα με μούρα. Τα παιδιά θα λατρέψουν να εξερευνήσουν τα τρολ, τα νισέ και άλλους χαρακτήρες της παραδοσιακής λαογραφίας – και οι ενήλικες θα εκτιμήσουν την ευκαιρία να απολαύσουν την υπέροχη ύπαιθρο χωρίς τα καλοκαιρινά πλήθη.

Καθώς ο καιρός δροσίζει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το τοπίο γίνεται χρυσό και κόκκινο. Το φθινόπωρο είναι μια από τις πιο όμορφες εποχές της Νορβηγίας και είναι μια εξαιρετική εποχή για πεζοπορία και ποδηλασία. Είναι επίσης όταν τα πολλά φεστιβάλ της χώρας τραβούν τον κόσμο για μια τελευταία βιασύνη πριν από το χειμώνα.

Λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα, οι Νορβηγοί γιορτάζουν την Ημέρα της Ανάληψης (Kristi Himmelfartsdag), μια δημόσια αργία που τιμά την ανάληψη του Ιησού στον Παράδεισο 39 ημέρες μετά την ανάστασή του. Ακολουθεί δέκα μέρες αργότερα η Δευτέρα της Δευτέρας, που σηματοδοτεί την άφιξη του Αγίου Πνεύματος στους πρώτους οπαδούς του Χριστού και πέφτει Δευτέρα. Και οι δύο διακοπές γίνονται με μπάρμπεκιου και μουσική, ενώ ορισμένα καταστήματα και τράπεζες κλείνουν.