Loading icon

Kā maksimāli izmantot brīvdienas Norvēģijā

Brīvdienas Norvēģijā var būt dārgas, taču rūpīga plānošana var palīdzēt maksimāli izmantot jūsu laiku un naudu. Tālāk skatiet tuvojošās valsts svētku dienas un skolēnu brīvdienas — 2023. gada Norvēģija, lai nodrošinātu jums nepieciešamo brīvo laiku.

Ziema var būt lielisks apmeklējuma laiks, taču jūs konkurēsit ar vietējiem iedzīvotājiem par apskates vietām un viesnīcām. Lai iegūtu izdevīgāku ceļojumu, apsveriet iespēju apmeklēt plecu sezonas laikā.

Vasara

Garās vasaras dienas un iespaidīgās dabas ainavas padara Norvēģiju par vienu no labākajām vietām Eiropā, kur pavadīt atvaļinājumu. Ģimenes var izpētīt fjordus, ezerus un kalnus siltā saulē vai peldēties ledāja barotā ezerā. Valstī, kurā vecais un jaunais tik nemanāmi saplūst, tradicionālā norvēģu kultūra ir atrodama līdzās modernākajām mākslas vietām un muzejiem.

Vasara ir arī piemērots laiks, lai pamanītu ziemeļblāzmu Norvēģijā. Aurora Borealis ir iespaidīgs dabiskās gaismas displejs, ko rada saules daļiņu mijiedarbība ar slāpekli Zemes atmosfērā. Gaismas var redzēt virs polārā loka Norvēģijā un visā pasaulē noteiktos mēnešos, taču tās ir visvairāk redzamas valsts ziemeļos.

Varat arī braukt uz Geilo kalniem un baudīt relaksējošu spa atpūtu vai augstas adrenalīna aktivitātes ģimenei draudzīgajā vasaras parkā Kongeparken. Šī ir populāra izvēle norvēģu ģimenēm, un tajā ir attēlots talismans Brumle, kuram parkā ir sava burvju un sajūsmas valstība.

Valsts rietumos Bergena ir skaista pilsēta ar daudzām atrakcijām, ko apmeklētāji var izbaudīt. Vēsturiskajā rajonā varat apmeklēt saglabājušos 18. gadsimta slimnīcu un uzzināt par aizraujošo spitālības vēsturi Norvēģijā.

No Bergenas varat doties gleznainā vilciena braucienā pa Flam dzelzceļu, lai izbaudītu dažas no Norvēģijas iespaidīgākajām kalnu ainavām. Šī ir Norvēģijas izcilākā tūre īsumā, ko var iekļaut kā daļu no jūsu ceļojuma uz Bergenu.

Paaugstinoties temperatūrai, ainava kļūst nedaudz zaļāka, un pārgājienu takas kļūst sausākas un vieglāk staigājamas. Atkarībā no gada, jūs varat arī redzēt ūdenskritumus savā spēcīgākajā veidā kā sniega kušanas kaskādes lejā fjordos. Šajā laikā ir iespējams braukt ar kalnu riteņbraukšanu un izjādēm ar zirgiem kalnos, kā arī peldēties un braukt ar kajaku fjordos. Šajā gadalaikā ir lieliska iespēja apmeklēt slaveno Hardangerfjordu.

Ar Norvēģijas apskates objektiem nav iespējams iepazīties vienas dienas laikā., kā arī pēc nedēļas, bet ar īrētas automašīnas palīdzību var redzēt maksimālo jauno vietu skaitu kādā no valsts lidostām. Piemēram, Oslo automašīnu var iznomāt no 18 eiro dienā, Tromso lidostā - no 17 eiro dienā.

Ziema

Aukstākie mēneši Norvēģijā ir tikpat maģiski kā vasara. Tā kā ir mazāk tūristu un daudz āra aktivitāšu, tas ir lielisks laiks, lai izpētītu valsti. Turklāt šī ir labākā sezona, lai redzētu slaveno ziemeļblāzmu.

Tas ir arī lielisks laiks, lai dotos piedzīvojumā ar sniega kurpēm. Šis unikālais veids, kā izpētīt Norvēģijas ledaino ainavu, būs pieredze, ko jūs nekad neaizmirsīsit. Tas ir brīnišķīgs veids, kā uzzināt vairāk par vietējo kultūru, dodoties pārgājienā garām dažām Norvēģijas ikoniskākajām vietām, piemēram, Trolltunga.

Distanču slēpošana ir vēl viena populāra ziemas aktivitāte Norvēģijā. Daudzi cilvēki izvēlas garākus ceļojumus, kas ilgs pāris dienas, tostarp apstājas kalnos. Tie, kas dod priekšroku gravitācijai, var doties uz slēpošanas kūrortiem, piemēram, Hemsedal un Geilo, lai izbaudītu nogāzes.

Ziema ir arī ideāls laiks, lai izmēģinātu vietējo norvēģu virtuvi. Ziemassvētku tirdziņos un ziemas mēnešos tiek pasniegts karsts, pikants dzēriens, ko sauc par glogg. Dzēriens gatavots ar sarkanvīna un garšvielu maisījumu, taču var atrast arī bezalkoholiskos variantus. Šis dzēriens ir lielisks veids, kā sasildīties aukstā Norvēģijas ziemas dienā!

Norvēģijā ir daudz citu tradicionālu ziemas aktivitāšu, piemēram, vizināšanās ar suņu kamanām vai ekskursija ar haskiju ragavām. Varat pat doties pastaigā pa ledāju gida pavadībā vai nakšņot sniega viesnīcā.

Daži padomi ziemas brīvdienām Norvēģijā:

Laika apstākļi var būt skarbi, tāpēc ir svarīgi rūpīgi plānot savu ceļojumu. Pirms došanās ceļā pārbaudiet laika prognozi un pārliecinieties, ka esat paņēmis līdzi visu nepieciešamo aprīkojumu, piemēram, siltu guļammaisu, ūdensizturīgus zābakus, cimdus un cepures. Tāpat atcerieties, ka daži ceļi ziemas laikā ir slēgti, tāpēc jums vajadzētu izmantot sabiedrisko transportu, lai pārvietotos. Tāpat ir laba ideja rezervēt naktsmītnes jau iepriekš, jo ziemas laikā naktsmītnes mēdz ātri piepildīties! Un, visbeidzot, neaizmirstiet iesaiņot siltas drēbes bērniem.

Pavasaris

Pavasara brīvdienas ir gada laiks, kad norvēģi patiešām izlaiž matus. Pēc mēnešiem ilgas tumsas un tumsas viņi sagaida garākas dienas un gaišākas debesis ar tādu “atsperīguma” sajūtu, ko citur ir grūti atkārtot.

Svētku periods sākas ar trīs dienu nedēļas nogali Maija dienā (Starptautiskajā strādnieku dienā). Tam seko valsts svētku dienas Lieldienas un Konstitūcijas diena (Syttende Mai), kas dod norvēģiem nedēļu prom no darba.

Šo Norvēģijas brīvdienu laikā jūs atklāsiet, ka daudzi vietējie iedzīvotāji pieņem friluftsliv jēdzienu — filozofiju, kas uzskata, ka aktivitātes brīvā dabā ir būtiskas dzīvei. Atšķirībā no omulīgās Scandi koncepcijas hygge, kur cilvēki uzturas siltās un aicinošās mājās, friluftsliv mērķis ir izkļūt ārā, lai baudītu sauli, jūras vēsmas un sniegotus kalnus. Tā ir filozofija, kas ļauj viegli saprast, kāpēc tik daudziem norvēģiem patīk slēpošana, pārgājieni un citi ziemas sporta veidi, vienlaikus baudot komfortu savā laftā — savstarpēji savienotā guļbūves stila namiņā ar malkas krāsni un daudz gardu mājās gatavotu ēdienu.

Norvēģijas ziemas brīvdienas piedāvā lielisku ievadu šajā kultūrā, un pat tad, ja neesat aukstuma cienītājs, ir daudz ko darīt. No suņu kamanām un sniega kurpēm līdz neticamajai ziemeļblāzmai ir daudz piedāvājumu, kas jūs iedvesmo. Vienkārši neaizmirstiet iepakot termos, jo šajā gada laikā temperatūra var ievērojami pazemināties.

Rudens brīvdienas Norvēģijā iekrīt 8.–10. nedēļā, taču tas atšķiras atkarībā no apgabala. Apmeklējiet atsevišķu apgabalu vietni, lai apstiprinātu to datumus, vai jautājiet savam ceļvedim, lai iegūtu plašāku informāciju. Šīs brīvdienas ir lieliska iespēja nobaudīt tradicionālo norvēģu kultūru un ēdienu, kā arī ļauties Ziemassvētku tirdziņam un sezonas gardumiem, piemēram, glogg — pikantajam sarkanvīna dzērienam, kas ir līdzīgs Gluhwein. Un neaizmirstiet nogaršot piparkūku, kas ir piparkūku Skandināvijas radinieks. Bieži tiek pasniegta Adventes un Ziemassvētkos, un tā ir lieliska uzkoda, ko baudīt kopā ar glogg tasi.

Rudens

Atpūta Norvēģijā rudenī un ziemā piedāvā piedzīvojumiem bagātu ievadu frluftsliv — norvēģu āra dzīvei. Dodieties braukt ar suņu kamanām vai sniega kurpēm Tromsē, vērojiet ziemeļbriežu sacīkstes un laso mešanu sāmu nedēļā februārī un izbaudiet reģiona sātīgo ziemeļbriežu sautējumu ar brūklenēm. Bērniem patiks izpētīt troļļus, nisse un citus tradicionālās folkloras tēlus, un pieaugušie novērtēs iespēju baudīt brīnišķīgu brīvdabu bez vasaras pūļa.

Laikam atdziestot septembrī un oktobrī, ainava kļūst zelta un sarkana. Rudens ir viens no Norvēģijas skaistākajiem gadalaikiem, un tas ir lielisks laiks pārgājieniem un riteņbraukšanai. Tas ir arī tad, kad valsts daudzie festivāli piesaista cilvēkus uz pēdējo steigu pirms ziemas.

Dažas nedēļas pēc Lieldienām norvēģi svin Debesbraukšanas dienu (Kristi Himmelfartsdag) — valsts svētkus, ar kuriem piemin Jēzus aiziešanu debesīs 39 dienas pēc augšāmcelšanās. Pēc desmit dienām tai seko Svētā pirmdiena, kas iezīmē Svētā Gara ierašanos pirmajiem Kristus sekotājiem un iekrīt pirmdienā. Abas brīvdienas tiek svinētas ar barbekjū un mūziku, un daži veikali un bankas tiek slēgtas.