Loading icon

Jak co nejlépe využít dovolenou v Norsku

Dovolená v Norsku může být drahá, ale pečlivé plánování vám může pomoci využít váš čas a peníze na maximum. Podívejte se níže na nadcházející státní svátky a školní prázdniny 2023 v Norsku, abyste měli jistotu, že máte volno, které potřebujete.

Zima může být skvělá doba k návštěvě, ale s místními budete soutěžit o atrakce a hotely. Pokud chcete, aby cesta byla cenově výhodnější, zvažte návštěvu během sezóny ramen.

Léto

Dlouhé letní dny a velkolepá přírodní krajina dělají z Norska jedno z nejlepších míst v Evropě, kde můžete strávit dovolenou. Rodiny mohou prozkoumat fjordy, jezera a hory na teplém slunci nebo si zaplavat v jezeře napájeném ledovcem. V zemi, kde se staré a nové tak hladce prolínají, lze tradiční norskou kulturu nalézt vedle špičkových uměleckých podniků a muzeí.

Léto je také vhodná doba k pozorování polární záře v Norsku. Aurora Borealis je velkolepé zobrazení přirozeného světla způsobeného slunečními částicemi interagujícími s dusíkem v zemské atmosféře. Světla lze v určitých měsících vidět nad polárním kruhem v Norsku a po celém světě, ale nejvíce jsou vidět na severu země.

Případně můžete zajet do hor Geilo a užít si relaxační lázeňskou dovolenou nebo vysoce adrenalinové aktivity v letním parku Kongeparken vhodném pro rodiny. Toto je oblíbená volba pro norské rodiny a obsahuje maskota jménem Brumle, který má v parku své vlastní království magie a vzrušení.

Na západě země je Bergen krásné město se spoustou atrakcí pro návštěvníky. V historické čtvrti můžete navštívit zachovalou nemocnici z 18. století a dozvědět se o fascinující historii malomocenství v Norsku.

Z Bergenu se můžete vydat na scénickou cestu vlakem po železnici Flam a zažít některé z nejpůsobivějších horských scenérií v Norsku. Toto je vrchol cesty Norsko v kostce, který může být zahrnut jako součást vaší cesty do Bergenu.

Jak teplota stoupá, krajina se trochu zazelená a turistické stezky jsou sušší a snadněji se po nich chodí. V závislosti na roce můžete také vidět vodopády v jejich nejsilnější podobě jako kaskády tání sněhu dolů do fjordů. Během této doby je možné jezdit na horském kole a na koni v horách a plavat a jezdit na kajaku ve fjordech. Návštěva slavného Hardangerfjordu je v tomto ročním období vynikající možností.

Poznat památky Norska nelze za jeden den, stejně jako za týden, ale maximální počet nových míst můžete vidět pomocí vypůjčeného auta na jednom z letišť v zemi. Například v Oslu si můžete pronajmout auto od 18 eur na den, na letišti Tromso od 17 eur na den.

Zima

Chladnější měsíce jsou v Norsku stejně kouzelné jako léto. S menším počtem turistů a spoustou outdoorových aktivit je to skvělý čas na prozkoumání země. Navíc je to nejlepší období, kdy můžete vidět slavnou polární záři.

Je to také skvělý čas podniknout dobrodružství na sněžnicích. Tento jedinečný způsob objevování norské ledové krajiny bude zážitkem, na který nikdy nezapomenete. Je to skvělý způsob, jak se dozvědět více o místní kultuře při procházce kolem nejznámějších norských míst, jako je Trolltunga.

Běh na lyžích je další oblíbenou zimní aktivitou v Norsku. Mnoho lidí volí delší výlety, které budou trvat několik dní, včetně zastávek na chatách v horách. Ti, kteří raději nechávají práci gravitaci, se mohou vydat do lyžařských středisek jako Hemsedal a Geilo a užít si sjezdovky.

Zima je také ideální čas ochutnat něco z místní norské kuchyně. Na vánočních trzích a v zimních měsících se podává horký, kořeněný nápoj zvaný glogg. Nápoj se vyrábí ze směsi červeného vína a koření, ale najdete i nealkoholické verze. Tento nápoj je skvělý způsob, jak se zahřát v chladném norském zimním dni!

V Norsku je spousta dalších tradičních zimních aktivit, jako je jízda se psím spřežením nebo výlet na husky spřežení. Můžete se dokonce vydat na procházku po ledovci s průvodcem nebo přespat ve sněžném hotelu.

Pár tipů na zimní dovolenou v Norsku:

Počasí může být drsné, proto je důležité si cestu pečlivě naplánovat. Před odjezdem si ověřte předpověď počasí a ujistěte se, že máte s sebou veškeré potřebné vybavení, jako je teplý spacák, nepromokavé boty, rukavice a čepice. Nezapomeňte také, že některé silnice jsou v zimě uzavřeny, takže byste měli používat veřejnou dopravu. Také je dobré si ubytování zarezervovat předem, protože ubytování se během zimy rychle zaplní! A v neposlední řadě nezapomeňte dětem přibalit teplé oblečení.

Jaro

Svátky jara jsou obdobím roku, kdy si Norové opravdu nechávají vlasy rozcuchat. Po měsících hygge a tmy vítají delší dny a jasnější oblohu s pocitem „jara“, který je těžké napodobit jinde.

Dovolená začíná třídenním víkendem na 1. máj (Mezinárodní den pracujících). Po nich následují státní svátky Velikonoce a Den ústavy (Syttende Mai), které Norům dávají týden pryč od práce.

Během těchto svátků v Norsku zjistíte, že mnoho místních obyvatel přijalo koncept friluftsliv – filozofii, která považuje outdoorové aktivity za zásadní pro život. Na rozdíl od útulného Scandi konceptu hygge, kde lidé zůstávají uvnitř teplého a příjemného domova, friluftsliv znamená vyjít ven a užít si sluníčko, mořský vánek a zasněžené hory. Je to filozofie, díky které snadno pochopíte, proč tolik Norů miluje lyžování, turistiku a další zimní sporty, a zároveň si užívá pohodlí své lafty – propojené chaty ve stylu srubu s kamny na dřevo a spoustou vynikajících domácích jídel.

Zimní prázdniny v Norsku jsou skvělým úvodem do této kultury, a i když nejste příznivci chladu, je tu spousta práce. Od spřežení se psím spřežením a sněžnic až po neuvěřitelné polární záře – existuje mnoho nabídek, které vás mohou inspirovat. Nezapomeňte si sbalit termiku, protože teploty mohou v tomto ročním období dramaticky klesnout.

Podzimní prázdniny v Norsku spadají do 8.–10. týdne, ale to se v jednotlivých okresech liší. Podívejte se na webové stránky jednotlivých krajů a potvrďte jejich data, nebo požádejte svého průvodce o další informace. Tyto svátky jsou skvělou příležitostí ochutnat tradiční norskou kulturu a jídlo a také si dopřát vánoční trhy a sezónní dobroty, jako je glogg – kořeněný nápoj z červeného vína, který je podobný Gluhweinu. A nezapomeňte ochutnat pepperkake, skandinávský příbuzný perníkové sušenky. Často se podává o adventu a Vánocích a je to perfektní svačinka k šálku gloggu.

Podzim

Dovolená v Norsku na podzim a v zimě nabízí dobrodružný úvod do friluftsliv – norského života v přírodě. Vyrazte se psím spřežením nebo na sněžnicích do Tromso, sledujte sobí závody a házení lasem na Sámském týdnu v únoru a dopřejte si vydatné místní jídlo ze sobího guláše naloženého brusinkami. Děti budou milovat objevování trollů, nisse a dalších postav tradičního folklóru – a dospělí ocení možnost užít si nádhernou přírodu bez letních davů.

Jak se počasí v září a říjnu ochladí, krajina se změní na zlatou a červenou. Podzim je v Norsku jedním z nejkrásnějších ročních období a je to skvělý čas pro pěší turistiku a cykloturistiku. Je to také doba, kdy mnoho festivalů v zemi láká lidi na poslední spěch před zimou.

Několik týdnů po Velikonocích slaví Norové Den Nanebevstoupení Páně (Kristi Himmelfartsdag), státní svátek, který připomíná Ježíšovo nanebevstoupení 39 dní po jeho vzkříšení. O deset dní později následuje Svatodušní pondělí, které označuje příchod Ducha svatého k prvním následovníkům Krista a připadá na pondělí. Oba svátky jsou oslavovány grilováním a hudbou a některé obchody a banky se zavírají.