Loading icon

Kuinka saada kaikki irti lomasta Norjassa

Loma Norjassa voi olla kallista, mutta huolellinen suunnittelu voi auttaa hyödyntämään aikaasi ja rahaasi. Tarkista alta tulevat pyhäpäivät ja koulujen lomat 2023 Norja varmistaaksesi, että sinulla on tarvitsemasi vapaa-aika.

Talvi voi olla hyvä aika vierailla, mutta kilpailet paikallisten kanssa nähtävyyksistä ja hotelleista. Jos haluat kustannustehokkaamman matkan, harkitse vierailua olkapääkauden aikana.

Kesä

Pitkät kesäpäivät ja upeat luonnonmaisemat tekevät Norjasta yhden Euroopan parhaista lomakohteista. Perheet voivat tutustua vuonoihin, järviin ja vuoriin lämpimässä auringonpaisteessa tai uida jäätikön ravitsemassa järvessä. Maassa, jossa vanha ja uusi sekoittuvat niin saumattomasti, perinteistä norjalaista kulttuuria löytyy huippuluokan taidepaikkojen ja museoiden rinnalta.

Kesä on myös hyvää aikaa nähdä revontulet Norjassa. Aurora Borealis on upea luonnonvalo, jonka aiheuttavat auringon hiukkaset vuorovaikutuksessa typen kanssa maan ilmakehässä. Valot näkyvät napapiirin yläpuolella Norjassa ja ympäri maailmaa tiettyinä kuukausina, mutta ne näkyvät parhaiten maan pohjoisosassa.

Parhaat mahdollisuudet nähdä pohjoisvalot, siirry Tromsoon tai Bod . Vaihtoehtoisesti voit ajaa Geilon vuorille ja nauttia rentouttavasta kylpylälomasta tai adrenaliinipitoisista aktiviteeteista perheystävällisessä kesäpuistossa, Kongeparken. Tämä on suosittu valinta norjalaisille perheille, ja siinä on maskotti nimeltä Brumle, jolla on oma taikuuden ja jännityksen valtakunta puistossa.

Maan länsiosassa sijaitseva Bergen on kaunis kaupunki, jossa on runsaasti nähtävyyksiä. Historiallisella alueella voit vierailla 1700-luvulla säilyneessä sairaalassa ja tutustua Norjan spitaalin kiehtovaan historiaan.

Bergenistä voit lähteä luonnonkauniille junamatkalle Flam-rautatietä pitkin ja kokea Norjan vaikuttavimpia vuoristomaisemia. Tämä on Norjan kohokohta pähkinänkuoressa, joka voidaan sisällyttää osaksi Bergenin matkaasi.

Lämpötilan noustessa maisema vihertyy ja vaellusreitit ovat kuivempia ja helpompia kävellä. Vuodesta riippuen voit myös nähdä vesiputouksia voimakkaimmillaan lumen sulamiskaskadeina alas vuonoille. Tänä aikana on mahdollista harrastaa maastopyöräilyä ja ratsastusta vuorilla sekä käydä uimassa ja melomassa vuonoissa. Vierailu kuuluisassa Hardangerfjordissa on erinomainen vaihtoehto tähän aikaan vuodesta.

Ei ole mahdollista tutustua Norjan nähtävyyksiin yhdessä päivässä, sekä viikon päästä, mutta voit nähdä maksimimäärän uusia paikkoja vuokra-auton avulla jollakin maan lentokentistä. Esimerkiksi Oslossa voit vuokrata auton 18 eurosta päivässä, Tromssa lentokentällä - 17 eurosta päivässä.

Talvi

Kylmemmät kuukaudet ovat Norjassa yhtä maagisia kuin kesä. Koska turisteja on vähemmän ja ulkoilua on paljon, on hyvä aika tutustua maahan. Lisäksi se on paras kausi nähdä kuuluisat revontulet.

Tämä on myös hyvä aika lähteä lumikenkäilyseikkailuun. Tämä ainutlaatuinen tapa tutustua Norjan jäiseen maisemaan on kokemus, jota et koskaan unohda. Se on loistava tapa oppia lisää paikallisesta kulttuurista, kun vaeltelet joidenkin Norjan ikonisimpien paikkojen, kuten Trolltungan, ohi.

Murtomaahiihto on toinen suosittu talviaktiviteetti Norjassa. Monet ihmiset valitsevat pidempiä matkoja, jotka kestävät pari päivää, mukaan lukien pysähdyksiä vuoristomökeissä. Ne, jotka haluavat antaa painovoiman tehdä työn, voivat suunnata hiihtokeskuksiin, kuten Hemsedal ja Geilo nauttimaan rinteistä.

Talvi on myös täydellinen aika kokeilla paikallisia norjalaisia ruokia. Kuuma, mausteinen juoma nimeltä glogg tarjoillaan joulumarkkinoilla ja koko talvikuukausina. Juoma on valmistettu punaviinin ja mausteiden sekoituksesta, mutta löytyy myös alkoholittomia versioita. Tämä juoma on loistava tapa lämmitellä kylmänä norjalaisena talvipäivänä!

Norjassa on paljon muita perinteisiä talviaktiviteetteja, kuten koiravaljakkoajelua tai kiertoajelua huskyvaljalla. Voit jopa käydä opastetulla jäätikkökävelyllä tai yöpyä lumihotellissa.

Vinkkejä talvilomaan Norjassa:

Sää voi olla ankara, joten on tärkeää suunnitella matkasi huolellisesti. Tarkista sääennuste ennen lähtöä ja varmista, että otat mukaan kaikki tarvittavat varusteet, kuten lämmin makuupussi, vedenpitävät saappaat, hanskat ja hatut. Muista myös, että jotkut tiet ovat suljettuina talvella, joten sinun tulee käyttää julkisia liikennevälineitä liikkumiseen. Myös majoitus kannattaa varata etukäteen, sillä majoitukset täyttyvät talven aikana nopeasti! Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, älä unohda pakata lämpimiä vaatteita lapsille.

Kevät

Kevätloma on aikaa vuodesta, jolloin norjalaiset todella laskevat hiuksiaan. Kuukausien hyggen ja pimeyden jälkeen he toivottavat pidempiä päiviä ja kirkkaampia taivaita tervetulleiksi "keväisyyden" tunteella, jota on vaikea jäljitellä muualla.

Lomakausi alkaa kolmipäiväisellä vappuviikonloppuna (kansainvälinen työntekijöiden päivä). Sitä seuraa pääsiäinen ja perustuslakipäivä (Syttende Mai), jotka antavat norjalaisille viikon poissa töistä.

Näiden Norjan lomien aikana monet paikalliset omaksuvat friluftslivin käsitteen – filosofian, jonka mukaan ulkoilu on elämän kannalta välttämätöntä. Toisin kuin Scandin kodikkaassa hygge-konseptissa, jossa ihmiset pysyvät lämpimässä ja kutsuvassa kodissa, friluftsliv on ulkoilua nauttimaan auringonpaisteesta, merituulesta ja lumihuippuisista vuorista. Se on filosofia, jonka avulla on helppo ymmärtää, miksi niin monet norjalaiset rakastavat hiihtoa, vaellusta ja muita talviurheilulajeja, samalla kun he nauttivat mukavuudesta laftassaan – hirsimökkityylisessä mökissä, jossa on puulämmitteinen liesi ja paljon herkullista kotitekoista ruokaa.

Norjan talvilomat tarjoavat loistavan johdannon tähän kulttuuriin, ja vaikka et olisikaan kylmän ystävä, tekemistä riittää. Tarjolla on paljon innostavaa koiravaljakkoajelusta ja lumikenkäilystä uskomattomiin revontuliaisiin. Muista vain pakata lämpöpatterit, sillä lämpötilat voivat laskea dramaattisesti tähän aikaan vuodesta.

Norjassa syyslomat jakautuvat viikoille 8–10, mutta tämä vaihtelee läänittäin. Tarkista päivämäärät yksittäisten läänien verkkosivuilta tai kysy lisätietoja oppaaltasi. Nämä lomat ovat loistava tilaisuus maistella perinteistä norjalaista kulttuuria ja ruokaa sekä nauttia joulumarkkinoista ja sesongin herkuista, kuten glogg - mausteinen punaviinijuoma, joka muistuttaa Gluhweiniä. Älä myöskään unohda kokeilla piparkakkua, joka on piparkakkuleivoksen skandinaavinen sukulainen. Tarjotaan usein adventti- ja jouluaikaan, ja se on täydellinen välipala glogg-kupin rinnalle.

Syksy

Norjan loma syksyllä ja talvella tarjoaa seikkailunhaluisen johdannon frluftsliviin – norjalaiseen ulkoiluun. Lähde koiravaljakkoajelulle tai lumikenkäilemään Tromssassa, katso porokilpailuja ja lassonheittoa saamelaisviikolla helmikuussa ja nauti alueen runsaasta poropatasta, joka on täynnä puolukoita. Lapset rakastavat peikojen, nisse- ja muiden perinteisen kansanperinteen hahmojen tutkimista – ja aikuiset arvostavat mahdollisuutta nauttia ulkoilmasta ilman kesän väkijoukkoja.

Kun sää viilenee syys- ja lokakuussa, maisema muuttuu kullanväriseksi ja punaiseksi. Syksy on yksi Norjan kauneimmista vuodenajoista, ja se on hyvää aikaa patikointiin ja pyöräilyyn. Se on myös silloin, kun maan monet festivaalit houkuttelevat ihmiset viimeiselle hurralle ennen talvea.

Muutama viikko pääsiäisen jälkeen norjalaiset viettävät taivaaseenastumispäivää (Kristi Himmelfartsdag), yleistä vapaapäivää, jolla muistetaan Jeesuksen taivaaseennousemista 39 päivää hänen ylösnousemuksensa jälkeen. Sitä seuraa kymmenen päivää myöhemmin Whit Monday, joka merkitsee Pyhän Hengen saapumista Kristuksen ensimmäisten seuraajien luo ja osuu maanantaille. Molempia lomapäiviä vietetään grillauksen ja musiikin kera, ja jotkut kaupat ja pankit sulkeutuvat.