Loading icon

Naršymas Tiananmenio aikštėje: patarimai ir akcentai jūsų apsilankymui

Tiananmenio aikštė, esanti pačioje Pekino širdyje, yra daugiau nei tik didelė viešoji erdvė; tai turtingos Kinijos istorijos ir dinamiško politinio kraštovaizdžio simbolis. Ji užima 44 hektarus ir yra viena didžiausių viešųjų aikščių pasaulyje ir yra įvairių valstybinių ceremonijų ir viešų susirinkimų centras.

Aikštės pavadinimas verčiamas kaip „Dangiškos ramybės vartai“, nuoroda į netoliese esančius Tiananmenio vartus, vedančius į Uždraustąjį miestą. Teritorija aplink Tiananmenio aikštę buvo svarbi vieta per visą Kinijos istoriją, per šimtmečius įvykusi daugybė svarbių įvykių ir transformacijų.

Apsilankymas Tiananmenio aikštėje suteikia galimybę patirti ne tik Pekino architektūros didybę, bet ir apmąstyti jos istorinę svarbą. Tyrinėdami aikštę atsidursite tarp kai kurių įtakingiausių šiuolaikinės Kinijos istorijos orientyrų, todėl ją būtina pamatyti bet kuriam keliautojui.

Norėdami pamatyti vaizdinį šios srities vadovą, peržiūrėkite šią „Google“ žemėlapių nuorodą.

Istorinis pagrindas ir reikšmė

Tiananmenio aikštės istorinė reikšmė tęsiasi iki Mingų dinastijos (1368–1644), kai ji pirmą kartą buvo pastatyta kaip centrinė aikštė priešais Imperatoriškuosius rūmus. Nuo tada ji tapo tautos politinės galios simboliu ir tapo daugelio istorinių įvykių, suformavusių šiuolaikinę Kiniją, liudininku.

Vienas ryškiausių įvykių aikštės istorijoje buvo 1989 m. demokratijos šalininkų protestai. Tūkstančiai studentų ir piliečių susirinko reikalauti politinių reformų, didesnių laisvių ir kovos su korupcija priemonių. Taikiai prasidėjusį judėjimą sutiko žiaurūs kariniai susidorojimai, dėl kurių žuvo tragiškai. Šis įvykis tebėra jautri tema Kinijoje ir yra minima keletu oficialių nuorodų, tačiau iš esmės nėra viešajame diskurse.

Per visą savo istoriją Tiananmenio aikštėje taip pat vyko daugybė valstybinių ceremonijų ir švenčių, įskaitant Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo ceremoniją 1949 m. spalio 1 d. Šis įvykis pažymėjo Kinijos pilietinio karo pabaigą ir naujojo pradžią. komunistų valdymo laikais.

Daugiau informacijos apie istorinius įvykius, susijusius su Tiananmenio aikšte, rasite Vikipedijoje.

Historical Background and Significance

Pagrindinės lankytinos vietos aikštėje

Tiananmenio aikštėje yra keletas monumentalių orientyrų, kurie yra būtini bet kuriam apsilankymui:

  • Paminklas liaudies didvyriams: šis iškilęs obeliskas skirtas Kinijos revoliucijos kankiniams atminti. Atidengtas 1958 m., jis yra 38 metrų aukščio ir papuoštas užrašais, pagerbtais kovojus už šalies nepriklausomybę ir išsivadavimą.

  • Didžioji žmonių salė: Vakarinėje aikštės pusėje esantis didingas pastatas yra Nacionalinio liaudies kongreso, aukščiausios Kinijos įstatymų leidžiamosios institucijos, vieta. Jo didžiulis dydis ir įspūdinga architektūra atspindi jos svarbą politiniame tautos gyvenime.

  • Nacionalinis Kinijos muziejus: Šis muziejus, esantis rytinėje aikštės pusėje, yra vienas didžiausių pasaulyje ir siūlo daugybę eksponatų apie Kinijos istoriją ir meną. Jo kolekcijos apima tūkstančius metų, nuo senovės relikvijų iki šiuolaikinių artefaktų.

  • Mao Zedongo mauzoliejus: Šiame pietiniame aikštės gale esančiame mauzoliejuje yra balzamuotas Mao Zedongo, Kinijos Liaudies Respublikos įkūrėjo, kūnas. Svetainė yra pagarbos vieta daugeliui Kinijos piliečių ir yra atvira lankytojams, kurie nori išreikšti savo pagarbą.

Norėdami išnaudoti visas savo apsilankymo galimybes ir efektyviai ištirti šias orientyrus, atvykę apsvarstykite galimybę užsisakyti automobilio nuomą. Galite susitarti dėl automobilio nuomos Pekino oro uoste naudodami šiąnuorodą, todėl lengviau naršyti mieste ir aplankyti šias svarbias vietas.

Geriausias laikas aplankyti Tiananmenio aikštę

Geriausias laikas aplankyti Tiananmenio aikštę yra anksti ryte ir vėlyvą popietę, kai šviesa švelni, o minios retesnės. Stebėti kasdienines vėliavų pakėlimo ir nuleidimo ceremonijas, kurias atlieka Liaudies išlaisvinimo armija, yra unikali patirtis. Vėliavos pakėlimo ceremonija auštant ypač jaudina, nes kariai žygiuoja tiksliai koordinuodami Kinijos himną.

Pavasario ir rudens mėnesiais oras Pekine yra malonus, todėl puikiai tinka tyrinėti aikštę ir aplinkines lankytinas vietas. Pavasaris, nuo balandžio iki birželio, atneša švelnią temperatūrą ir žydinčias gėles, sukuria vaizdingą aplinką nuotraukoms. Ruduo, nuo rugsėjo iki lapkričio pradžios, siūlo giedrą dangų ir vėsesnį orą, todėl patogios sąlygos vaikščioti ir apžiūrėti lankytinas vietas.

Vasaros gali būti karštos ir drėgnos, o žiemos šaltos ir vėjuotos. Jei lankysitės tokiu metu, apsirenkite tinkamai ir būkite pasirengę su oru susijusiems iššūkiams. Nepriklausomai nuo to, kada lankotės, ankstyvas rytas ir vėlyvos popietės išlieka geriausiu laiku užfiksuoti Tiananmenio aikštės esmę be minios.

Best Times to Visit Tiananmen Square

Naršymas aikštėje: patarimai lankytojams pirmą kartą

Naršymas Tiananmenio aikštėje gali būti didžiulis, ypač pirmą kartą lankytojams, atsižvelgiant į jos didžiulį dydį ir didžiulį kasdien apsilankančių žmonių skaičių. Štai keli patarimai, padėsiantys išnaudoti visas apsilankymo galimybes:

  • Saugumo patikros: Tiananmenio aikštė yra labai stebima ir visi lankytojai turi praeiti saugumo patikras. Norėdami sutaupyti laiko, venkite nešiotis didelių krepšių ir nesineškite draudžiamų daiktų.

  • Avalynė ir drėkinimas: aikštė yra plati, todėl dėvėkite patogius batus, nes greičiausiai daug vaikščiosite. Taip pat atsineškite vandens, kad išliktumėte hidratuotas, ypač jei lankotės šiltuoju metų laiku.

  • Tualetų vietos: Tualetai yra aikštės šonuose. Atvykę susipažinkite su jų vietomis, nes dėl didelio aikštės dydžio gali praeiti šiek tiek laiko, kol ją pasieksite.

  • Fotografavimo patarimai: Tiananmenio aikštėje yra daugybė fotografavimo galimybių – nuo ​​plačių kadrų, kuriuose užfiksuota jos didybė, iki statulų ir paminklų stambių planų. Geriausias laikas fotografuoti – ankstyvas rytas arba vėlyva popietė, kai šviesa švelni, o aikštėje mažiau žmonių. Atminkite, kad kai kuriose srityse gali būti taikomi apribojimai fotografuoti, todėl atkreipkite dėmesį į ženklus ir saugumo instrukcijas.

  • Kalbos kliūtys: Nors aikštėje yra angliškų ženklų, vertimo programėlė arba posakių knygelė gali būti naudinga, ypač jei reikia pagalbos ar nurodymų.

Kad būtų patogiau, apsvarstykite galimybę užsisakyti automobilį kelionėms po Kiniją. Turėdami automobilį galėsite tyrinėti Pekiną ir ne tik savo tempu, ypač jei per dieną planuojate aplankyti kelias vietas. Automobilį Kinijoje galite užsisakyti naudodami šią nuorodą.

Netoliese esančios lankytinos vietos: ką pamatyti Tiananmenio aikštėje

Nors pati Tiananmenio aikštė yra pagrindinė atrakcija, netoliese yra keletas kitų svarbių vietų, kurių neturėtumėte praleisti:

  • Uždraustasis miestas: tiesiai į šiaurę nuo Tiananmenio aikštės, šiame didžiuliame imperatoriškųjų rūmų komplekse beveik 500 metų gyveno Kinijos imperatoriai. Dabar muziejus, jame yra senovinių artefaktų kolekcija, nuostabi architektūra ir gražiai išsaugoti kiemai. Skirkite bent pusę dienos apžiūrėti daugybę salių ir paviljonų.

  • Zhongshan parkas: Į vakarus nuo Uždraustojo miesto esantis Zhongshan parkas yra ramus sodas, puikiai tinkantis atpalaiduojančiam pasivaikščiojimui po aikštės intensyvumo. Sun Yat-sen vardu pavadintame parke yra gražus kraštovaizdis, senoviniai kiparisai ir ramus ežeras.

  • Beihai parkas: Trumpas pėsčiomis į šiaurės vakarus nuo Tiananmenio aikštės, Beihai parkas siūlo ramų pabėgimą nuo šurmuliuojančio miesto. Žinomas dėl savo didelio ežero, tradicinių paviljonų ir legendinės Baltosios Dagobos, tai puiki vieta atsipalaiduoti ir mėgautis pasiplaukiojimu valtimi. Parke atsiveria nuostabūs Uždraustojo miesto vaizdai iš aukštesnių vietų.

  • Nacionalinis scenos menų centras: Taip pat žinomas kaip „Milžiniškas kiaušinis“, šis modernios architektūros stebuklas yra į vakarus nuo Tiananmenio aikštės. Jame vyksta įvairūs spektakliai, įskaitant operą, baletą ir simfonijas. Net jei nedalyvaujate parodoje, patį pastatą verta aplankyti dėl savo unikalaus dizaino.

Tyrinėdami šias netoliese esančias lankytinas vietas, galėsite geriau pažinti turtingą Pekino istoriją ir gyvybingą kultūrą. Įsitikinkite, kad suplanuokite savo dieną, įtraukdami įvairią veiklą, nuo istorinių tyrinėjimų iki ramaus poilsio, kad galėtumėte visapusiškai apsilankyti šioje vietovėje.

Nearby Attractions: What to See Around Tiananmen Square

Apsipirkimas ir pietūs Tiananmenio aikštėje

Ištyrę istorines ir kultūrines Tiananmenio aikštės įžymybes, galbūt norėsite pamatyti netoliese esančias gyvybingas prekybos ir maitinimosi vietas. Šioje vietovėje dera moderni ir tradicinė kinų kultūra, suteikianti unikalią patirtį lankytojams.

Apsipirkimas: norintys apsipirkti, būtina aplankyti netoliese esančią Wangfujing gatvę. Viena garsiausių Pekino prekybos gatvių, Wangfujing siūlo viską nuo aukščiausios klasės prekių ženklų iki vietinių suvenyrų. Tai puiki vieta įsigyti tradicinių kinų dirbinių, tokių kaip šilkas, arbata ir kaligrafijos reikmenys. Nepamirškite apžiūrėti šonines gatves, kuriose galite rasti mažesnių parduotuvių, prekiaujančių antikvariniais daiktais ir rankų darbo dirbiniais. Jei jus domina vietinis turgus, Donghuamen naktinis turgus siūlo daugybę prekių ir galimybę susipažinti su Pekino gatvės turgaus kultūra, nors jis labiau garsėja savo egzotišku gatvės maistu nei tradiciniu apsipirkimu.

Maitinimas: Kai kalbama apie pietus, Tiananmenio aikštėje yra tiek pat įvairių, kiek ir pačiame mieste. Jei norite paragauti vietinės virtuvės patiekalų, išbandykite „Quanjude Roast Duck“ restoraną Wangfujing gatvėje, garsėjančią Pekino antimi. Jei jums labiau patinka kinų virtuvės patiekalai, restoranas „Xiaoyunlou“ siūlo patiekalų iš visos Kinijos meniu. Jei norite greitai užkąsti, galite rasti daugybę gatvės maisto pardavėjų, siūlančių viską nuo jianbing (kiniškų blynelių) iki baozi (garuose virtų bandelių).

Tiems, kurie ieško šiuolaikiškesnės maitinimosi patirties, aplink aikštę yra daugybė kavinių ir tarptautinių restoranų. Pietų katedros rajone yra keletas nuostabių kavinių, puikiai tinkančių atpalaiduojančiai popietei.

Apsilankę Tiananmenio aikštėje esančiose prekybos ir maitinimo įstaigose galėsite ne tik pailsėti ir pasipildyti degalų, bet ir intymiau patirti vietos kultūrą.

Shopping and Dining Around Tiananmen Square

Praktinė informacija jūsų apsilankymui

Planuodami savo apsilankymą Tiananmenio aikštėje, turite atsiminti keletą praktinių dalykų, kad užtikrintumėte sklandžią ir malonią patirtį.

Darbo valandos ir įėjimas: Tiananmenio aikštė yra atvira visuomenei kasdien, tačiau valandos gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo sezono. Į aikštę galima patekti bet kuriuo paros metu, tačiau konkrečios lankytinos vietos, tokios kaip Mao Dzedongo mauzoliejus ir Nacionalinis Kinijos muziejus, nustatė darbo valandas. Pravartu iš anksto pasitikrinti šiuos laikus ir atitinkamai planuoti savo apsilankymą.

Įėjimo reikalavimai: dėl aikštės politinės reikšmės, saugumas yra griežtas. Visi lankytojai privalo praeiti saugumo patikrą, todėl svarbu su savimi turėti pasą, nes gali būti paprašyta pateikti tapatybę patvirtinantį dokumentą. Dideli krepšiai, trikojis ir tam tikri daiktai, pvz., žiebtuvėliai, neleidžiami, todėl atitinkamai planuokite, kad išvengtumėte vėlavimo prie įėjimo.

Nuvykimas: Patogiausias būdas pasiekti Tiananmenio aikštę yra metro. Artimiausios stotelės yra Tiananmen East ir Tiananmen West stotys, esančios Pekino metro 1 linijoje. Autobusai taip pat aptarnauja vietovę, tačiau eismas gali būti nenuspėjamas. Jei keliaujate iš kitų Kinijos vietų arba planuojate aplankyti kitas vietas už Pekino ribų, verta apsvarstyti galimybę išsinuomoti automobilį. Turėdami automobilį galite lanksčiai tyrinėti savo tempu ir spontaniškai sustoti kelyje. Automobilį Kinijoje galite užsisakyti naudodami šią nuorodą.

Ekskursijos su gidu: jei norite pagilinti savo supratimą apie vietovės istoriją ir reikšmę, apsvarstykite galimybę prisijungti prie ekskursijos su gidu. Yra daug kelionių, kurios apjungia Tiananmenio aikštę, Uždraustąjį miestą ir kitas netoliese esančias lankytinas vietas, suteikiančias išsamią įžvalgą apie turtingą Pekino istoriją.

Prieinamumas: aikštė paprastai prieinama lankytojams, turintiems judėjimo problemų, nors kai kurių senesnių struktūrų ir lankytinų vietų prieiga gali būti ribota. Jei reikia, būtinai iš anksto patikrinkite prieinamumo informaciją.

Pasiruošę šiai praktinei informacijai, galėsite efektyviau naršyti Tiananmenio aikštę ir išnaudoti visas savo apsilankymo galimybes.

Praleidus dieną tyrinėjant Tiananmenio aikštę ir jos apylinkes, akivaizdu, kad ši ikoninė erdvė yra ne tik turistų lankoma vieta – tai langas į Kinijos praeitį, dabartį ir ateitį. Nesvarbu, ar stebitės didžiuliu jos dydžiu, apmąstote jos istorinę reikšmę, ar mėgaujatės valgiu netoliese, Tiananmenio aikštė siūlo tiek gilų, tiek praturtinantį potyrį. Stovėdami Pekino širdyje, apsuptame šimtmečių istorijos ir kultūros, pajusite ryšį su daugybe istorijų ir įvykių, kurie suformavo šią nuostabią tautą.